Het Agentschap Zorg & Gezondheid heeft zijn bevindingen overgemaakt van het onderzoek dat ze voerden nadat bij de Titan Run in september een aantal mensen ziek werden. Bij vijf personen werd toen leptospirose (ook wel rattenziekte genoemd) bevestigd, bij vijf anderen was er een zwakkere aanwijzing maar deze mensen vertoonden wel de symptomen.

Ook al gaat het hier over de rattenziekte, toch wil het Agentschap niet uitsluiten dat er mogelijk ook andere oorzaken zijn. Ze geven ook enkele aanbevelingen mee voor een volgende editie.

Het Agentschap Zorg & Gezondheid schrijft dat er verder nog 10 personen griepachtige klachten vertoonden en dat er waarschijnlijk nog meer lichte gevallen van leptospirose waren, maar dat die niet gemeld werden. Dit komt omdat er bij lichtere gevallen van besmetting niet naar de arts gegaan moet worden.

Wat veroorzaakte de besmetting?

Oorzaak van deze gevallen is de Leptospirosa icterohaemorrhagiae. Die is verantwoordelijk voor de ziekte van Weil en daarvan zijn ratten de drager. Maar omdat dit slechts uit één staal vastgesteld kon worden, is niet helemaal uit te sluiten dat de runderen die in de weides van het parcours grazen dan wel de muskusratten verantwoordelijk waren voor de zieken, aldus het Agentschap.

Wat betekent dit voor een volgende editie?

Omdat de leptospirosen zich niet gelijkmatig over het water verdelen, heeft onderzoek van het oppervlaktewater geen zin. Het niet vinden van leptospirosen wil niet zeggen dat ze er niet zijn en omgekeerd, zo verduidelijkt het Agentschap.

Het nemen van waterstalen vooraf kan dus niet helpen om in te schatten of er een al dan niet acceptabel risico bestaat voor een obstakelloop. Op basis van deze bevindingen geeft het Agentschap mee dat het risico wel verkleind kan worden door de rattenpopulatie te bestrijden maar dat zelfs dan de deelnemers vooraf een brief moeten krijgen om hen te wijzen op de risico's aangaande leptospirose en wat ze moeten doen als ze klachten krijgen na deelname.